Vraag: Hoeveel namaaz zijn soennat moeakkidah? Antwoord: twee rakaat fajr voor de farz, vier rakaat zohr voor farz en twee rakaat na farz, twee rakaat magrib na farz, twee rakaat isha na farz, vier rakaat djoema voor farz en vier rakaat na farz. Deze soennats worden ook soenat-oel-hoeda genoemd. Vraag: hoeveel rakaat zijn soennat gair moeakkidah? Antwoord: vier rakaat asr voor farz, vier rakaat isha voor farz, vier rakaat zohr na farz in plaats van twee, zo ook vier rakaat isha na farz in plaats van twee, na magrib zes rakaat salaat-oel-awwibien, twee rakaat tahiyyaatoel masjied, twee rakaat tahiyyatoel woedoe, twee rakaat namaaz ishraaq, minstens twee rakaat namaaz tjaasht en maximaal twaalf rakaat tjaasht, minstens twee rakaat namaaz tahadjoed en maximaal acht rakaat tahadjoed, salaatoel tasbieh, namaaz istikhara, namaaz haajat, etc. Deze soennats worden ook soenoen zawaid en soms moestahab genoemd. Vraag: Als de djamaat is opgericht, mag je dan nog een soennat lezen? Antwoord: Na het oprichten van djamaat magje op de twee soennat van fajr na, geen enkele soennat meer lezen. Als je weet dat je na het lezen van de soennat van fajr de djamaat haalt, ook al is het in qada akhiera, dan is het beter om de soennat te lezen. Maar deze soennat mag niet worden gelezen in de rijen van de djamaat. Vraag: Wanneer magje geen naft namaaz lezen? Antwoord: bij zonsopkomst, zonsondergang en midden op de dag (zawaal). Op deze tijden is geen enkele namaaz toegestaan. Alleen als je op die dag geen asr hebt gelezen, magje deze tijdens zonsondergang lezen.
Tussen fajr en zonsopkomst mag je op de twee soennat van fajr na, geen andere naft lezen. Het is ook niet toegestaan om tussen asr en de farz van magrib naft te lezen. Tevens mag je tijdens khoetba en voor de ied namaaz geen naft lezen, dit is makroeh. Het maakr niet uit of dit thuis wordt gelezen of in de masjied of op de plek waar ied namaaz wordt gelezen. Na ied namaaz is het makroeh om een naft te lezen op de plek waar ied namaaz is gelezen of in de masjied, thuis is het wel toegestaan.
Vraag: Magje naft zittend lezen? Antwoord: Het is toegestaan, maar beter is om het staande te lezen.
Vraag: Als naft zittend wordt gelezen, hoe moet je dan roekoe en sajdah doen? Antwoord: Als je zittend nalf leest, dan moet je voor roekoe het voorhoofd buigen en voor de knieën plaatsen, maar de billen mogen niet worden opgetild, dit is makroeh tanzihi. En sajdah doe je op de normale manier.