Vraag: Wanneer wordt je als een reiziger benoemd in de Sharia’t? Antwoord: Volgens de sharia’t is een reiziger iemand die zijn woonplaats verlaat voor drie dagen durende reis.
Vraag: Hoeveel kilometer is de lengte van drie dagen reizen? Antwoord: Op het droge is de lengte van drie dagen reizen ongeveer 92,3 kilometer (92336,12 meter).
Vraag: Als iemand per motor, trein of vliegtuig een drie dagen durende reis in een paar uur aflegt, is die persoon dan ook een reiziger volgens de shariat? Antwoord: Ja, het maakt niet uit hoe snel de reis wordt afgelegd. Vraag: Als iemand de intentie heeft om een reis van drie dagen te maken, maar tussendoor één dag te rusten, is die persoon dan nog steeds een reiziger? Antwoord: Als de intentie is gedaan om drie dagen te reizen en tussendoor één dag uit te rusten, dan blijf je een reiziger. En als de intentie is gedaan om twee dagen te reizen en één dag te rusten en daarna weer één dag te reizen, dan ben je geen reiziger meer. Vraag: Welke regels gelden voor de reiziger m.b.t. het gebed? Antwoord: Het is wajib voor de reiziger om het gebed in te korten (kasr), d.w.z. dat de fardh van zohr, asr en isha ingekort dient te worden tot twee rakaat. De plicht van de reiziger is twee rakaat fardh te lezen. Vraag: Als een persoon toch vier raka’ats heeft gelezen, wat is dan het gevolg hiervan? Antwoord: Als iemand expres vier raka’at met allebei de qada heeft gelezen, dan zijn de eerste twee raka’at fardh en de laatste twee rakaat nafil, maar degene die dit doet is een zondaar, hij/zij moet berouw tonen.
En als na twee rakaat geen qada wordt gedaan, dan is er niet voldaan aan de fardh.
Vraag: Mogen fajr, magrib en witr ook worden ingekort? Antwoord: Fajr, magrib en witr mogen niet worden ingekort. Vraag: Mogen de soennah’s worden ingekort? Antwoord: De soennah’s mogen niet worden ingekort. Als er voldoende tijd is om de soennah’s te lezen, dan moeten ze volledig worden gelezen, anders wordt het vergeven.
Vraag: Vanaf wanneer mag de reiziger het gebed inkorten? Antwoord: vanaf het moment dat de woonplaats wordt verlaten. Vraag: Mag je het gebed inkorten op een bushalte of treinstation? Antwoord: Als dit buiten de woonplaats is en de intentie is om drie dagen op reis te gaan, dan mag het worden ingekort, anders niet. Vraag: Als je voor twee,of twee en een halve dag op reis gaat en vanaf dat punt weer voor minder dan drie dagen op reis gaat, ben je dan volgens de sharia’t een reiziger? Antwoord: Volgens de sharia’t zal zo een persoon geen reiziger zijn, zolang de intentie om te reizen korter dan drie dagen is. Ook al wordt de hele wereld op deze manier afgereisd. Vraag: Hoelang moet een reiziger het gebed blijven inkorten? Antwoord: Zolang de intentie om op de plaats van bestemming te blijven korter is dan 15 dagen. Als de intentie is om op de plaats van bestemming langer dan 15 dagen te blijven, dan mag het niet meer worden ingekort. Vraag: Als de reiziger achter een plaatselijke inwoner leest, wat moet dan worden gedaan? Antwoord: Als de reiziger achter een plaatselijke inwoner leest, dan mag er niet worden ingekort.
Vraag: Als een plaatselijke inwoner achter een reiziger leest, wat moet dan worden gedaan? Antwoord: Als de plaatselijke inwoner achter een reizigende imaam leest, dan moet de plaatselijke inwoner na de salaam van de imaam opstaan en de twee overige raka’ats afmaken, echter qiraat mag in deze twee raka’ats niet worden gedaan. Men moet net zolang blijven staan als de duur van soerah fatiha.
Vraag: Als de reizigende imaam in plaats van inkorten het volledige gebed leest, is het gebed van de plaatselijke inwoner dan correct? Antwoord: Als de reizigende imaam vier raka’at heeft gelezen, dan is het gebed van de plaatselijke inwoner niet correct.