Van de vijf zuilen van de Islam is Hadj (bedevaart) na de geloofsbelijdenis, het gebed, het vasten en Zakaat (armenbelasting) de vijfde zuil.
Hadj is een verplichting in de islam. Een ieder die hadj niet als verplichting ziet, zal een ontkenner zijn van één van de vijf zuilen van de Islam, die zowel in de Heilige Qoraan als in Hadith (overleveringen van de Heilige Profeet Mohammed, moge vrede en zegeningen op Hem rusten) als verplichting wordt vermeld.
De ontkenner hiervan is dus een ontkenner van de Qoraan en Hadith, en een ieder die ook maar een overlevering van de Heilige Profeet, moge vrede en zegeningen op Hem rusten, of slechts een gedeelte van de Heilige Qoraan zal ontkennen, is volgens Islamitische wetsregels geen Moslim meer.
Het is voor elke Moslim een verplichting om op Bedevaart (Hadj) te gaan. Als iemand zonder wettige reden of excuus niet op bedevaart zal gaan, dan zal dit een grote zonde zijn, sterker nog het kan zelfs zo erg zijn dat hij/zij zal sterven zonder Imaan (Geloof), Maar hier tegenover staat, dat degene die op Bedevaart gaat waarlijk zal worden beloond, zoveel zelfs dat de Heilige Profeet, moge vrede en zegeningen op Hem rusten, in een overlevering heeft vermeld:
.. Alle zonden die een persoon ooit in zijn leven heeft begaan, worden door het naleven van de verplichting van Hadj uitgewist (wanneer de verplichting van Hadj volgens regels en naar de juiste wetten is nageleefd). Een Hadji/ Hadjjan (Bedevaartganger/ster) zal door de Barmhartige Allah worden vergeven en degene voor wie een Hadji Allah om vergiffenis vraagt, zal ook worden vergeven.
Allah zal een Hadji voor elk stap die hij zal afleggen tijdens bedevaart 70 miljoen zegeningen schenken en degene van wie de Hadj door Allah is geaccepteerd, zal met het Paradijs worden beloond.
Degene die tijdens zijn Bedevaart sterft, zal rechtstreeks het Paradijs binnentreden en hem I haar zal tot aan de Dag des Oordeels zegeningen worden geschonken van de jaarlijkse bedevaart”.
Hadj is een verplichting voor een ieder die voldoet aan een aantal voorwaarden:
1. Moslim zijn
2. volwassen zijn
3. geestelijk verstandig zijn (voor iemand die geestelijk gestoord of gehandicapt is, is de Hadj geen verplichting)
4. gezond zijn om alle verplichtingen tijdens de
Bedevaart na te kunnen leven (bijvoorbeeld, voor een blinde is Hadj geen verplichting)
5. financieel daartoe in staat zijn ( hiermee wordt bedoeld dat degene die op Bedevaart gaat financieel in zo’n staat verkeert dat hij zijn bedevaartsreis van begin tot eind zelf kan bekostigen en dat hij tijdens zijn afwezigheid genoeg voorzieningen achterlaat voor het gezin, als dat niet mee zou gaan).
6. de periode van Hadj in acht neemt (de maand Shawwaal, zoelqada en de eerste tien dagen van de maand zoelhadj).
Thans is de bewering dat het zoeken van Goddelijke Genade met steun van Zijn gekozen dienaar bewaarheid gebleken en wel in overeenstemming met de Goddelijke Wil. Ieder onaangename misvatting in deze zin is een ernstige afwijking van het Recht gebaande Pad en moet daarom vermeden worden.
Voor degene die aan deze voorwaarden voldoet is de Hadj (Bedevaart) een verplichting. Als iemand aan één van de voorwaarden niet voldoet, is de Hadj geen verplichting voor hem.
Voor vrouwen geldt er echter nog één voorwaarde: zolang er geen Mohriem (degene met wie een vrouw niet in het huwelijk mag treden, bijvoorbeeld de vader, de broer, de schoonvader, de zoon, de kleinzoon enzovoort) met een vrouw meegaat, mag zij niet op Hadj.
De kleding waarin Hadj moet worden verricht heet Ihraam; voor een man is dit een tweetal lappen die niet aan elkaar genaaid mag zijn. Één kledingstuk dient om het middel gedragen te worden en het ander aan het bovenlichaam.
Voordat de grenzen van Haram in de Heilige stad Makka, die Mieqaat worden genoemd, zal worden gepasseerd moet de Ihraam gedragen worden en vervolgens moet er twee rakaat nafiel met de intentie van Ihraam worden gelezen. Hierna moet men de intentie van hadj opzeggen en het volgende oplezen:
, Allah, hier ben ik! Hier ben ik tot uw dienstl U heeft geen deelgenoten! Hier ben ik in Uw tegenwoordigheid! Alle lof behoort aan U en van U komen alle gunsten! Alle macht en heerschappij behoren aan U! U heeft geen deelgenoot!”
Dit wordt drie keer achtereenvolgens gelezen en de eerste handelingen van de Hadj zijn verricht. Daarna zullen de grenzen van Haram worden gepasseerd en de reis naar de moskee Haram in de stad Makka wordt nu verwezenlijkt. De droom van elke Moslim die hier aankomt wordt werkelijkheid. Na de Moskee binnengetreden te hebben, verlangen de harten van Moslims naar een ding … de bezichtiging van de Heilige Ka’ba, de Heilige steen waarnaar de totale Islamitische wereld zich richt om het gebed te verrichten. De Heilige steen die de eenheid van de Islam laat zien, de steen naar wiens bezichtiging de ogen van elke Moslim verlangt, de Heilige steen waar Profeten en Boodschappers, moge vrede op Hen rusten, ook hebben gebeden .. na de moskee binnengetreden te zijn, worden verlangens nog groter … het geduld raakt op … tranen zijn niet meer te weerhouden … hoe of men tracht de gevoelens te
bedwingen, de druppels die uit het innigste in de ogen komen, zijn de zichtbare tekenen van liefde en Allah beloont …. de Heilige Ka’ba is in zicht, de emoties lopen ten top, wij zijn Allah dankbaar dat Hij ons deze gunst heeft geschonken, maar dan nog houdt het niet op, de gunst van Allah is groter. … elk smeekgebed die tijdens de eerste bezichtiging van de Ka’ba zal worden geuit, zal zeker worden verhoord. Om de verheven steen Hadjr-Aswad moet men zeven ronden lopen; dit wordt tawwaaf genoemd.
Hierna begeven Hadjies zich naar de heuvel Safa en lopen vanaf deze heuvel tot de Marwa heuvel, dit ook zeven keer,maar er moet goed worden opgelet dat de telling van Safa naar Marwa “1” is en van Marwa terug naar Safa “2” enz. Op de achtste dag van de maand Zoel-hadj gaan de hadjies ‘s morgens vroeg naar een heilige plaats ongeveer 3,5 mijl gelegen van Makka genaamd “Mina”. Hier moet een nacht worden doorgebracht en gebeden dienen in de moskee “Gaif’ verricht te worden. Deze nacht wordt Shabe Arfa genoemd, men brengt deze hele nacht in aanbidding door.
Op de negende dag leest men de Fadjr en zendt de Hadji de Daroed op (het sturen van vrede en zegeningen op Allah’s Profeet Mohammed) ook doet hij ! zij ziekr (gedenking aan Allah). Als de zon weer de stralen zal opsturen naar het gebergte “Sobeir”, zal men vertrekken naar “Arafaat”.
Na zonsondergang breekt de tiende dag van de maand Zoel-Hiedja aan en dan zullen Hadjies naar de plaats Moezdalfa reizen. Ook deze nacht is zeer zegenvol en het is ten zeerste aangeraden om deze nacht door te brengen met gebeden, gedenkingen aan Allah (ziekr) en het lezen van Daroed vrede en zegeningen aan de geliefde Profeet van Allah Mohammad.
In de ochtend, wanneer de zon is opgekomen aan de hemel, begeven Hadjies zich samen met de Imam naar de plaats Mina. Hier moeten zij zeven kleine kiezelsteentjes ter grote van de pit van een dadel verzamelen en drie keer schoonmaken.
Deze stenen moeten tegen de Djamra oeqba worden gegooid, wat Ramie wordt genoemd. Hierna moet een dier worden geofferd als
Uit de Heilige Qoeraan leren wij dat de volgelingen van Mozes en Jezus, vrede zij met hen hetzelfde Geloof hadden als Adam.Er is geen overtuigender reactie mogelijk op de irreële bevraging in dit kader dan het zojuist aangevoerde.
dankbetuiging voor de Hadj en doet men smeekgebeden voor de acceptatie van de Hadj en de offers van alle Moslims. Na het offeren moeten de mannen met het gezicht gericht naar de Ka’ba de hoofden laten kaalscheren of men laat het haar kort knippen; kaalscheren is beter dan kort knippen. Voor vrouwen is het echter niet toegestaan om het hoofd kaal te laten scheren of kort te laten knippen, zij dienen enkel een klein stukje van het haar af te knippen. Het afgeknipte haar moet begraven worden.
Op de tiende – en de elfde dag wordt Ramie gedaan bij de drie pilaren waar de Heilige Profeet Ibrahiem werd afgeleid door de vervloekte Satan toen hij zijn zoon zou offeren. Om aan de wens van Allah tegemoet te komen.
Op de dertiende dag wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om de afscheidstawwaaf te verrichten en vervolgens bezienswaardigheden te bezoeken.
Na hadj verricht te hebben moet de kroon van de hadj nog geplaatst worden. Een ieder die de ka’ba waarnaar moslims uit de hele wereld tijdens het gebed het gezicht richten, de richting waarnaar alle moskeeën uit de hele wereld wijzen hebben gezien, getuigen van de Ka’ba waar de eenheid van moslims tot uiting komt, waar de vrede van de Islam te bezichtigen is, waar de broederschap van de Islam straalt en discriminatie verre wordt achtergelaten, waar liefde als water van een fontein uit de harten van moslims stroomt, … ja .. de Ka’ba geelt de richting aan van haar bron van liefde, de oorsprong van vrede, eenheid en broederschap …. de Ka’ba wijst naar het alom verhevene.
Als wij deze richting volgen komen wij in de stad die door de komst van de Heilige Profeet Mohammad, moge vrede en zegeningen op Hem rusten, werd verlicht. De stad waarin de zeer geliefde Profeet van Allah, de meest perfecte dienaar van Allah, de mooiste en beste schepping van Allah, Mohammad, صلی اللہ علیہ وسلم, vele jaren heelt doorgebracht.
De bekroning van Hadj is de bezichtiging van de stad Madina. In deze verheven stad bevindt zich de bron van spiritualiteit en geestelijkheid.
O Moslim bezichtig deze prachtige, verlichte stad, maar wees overtuigd van een ding: het gedrag zal volgens de principes van respect voor de Heilige Profeet zijn, moge vrede en zegeningen op Hem rusten.
Want waar je ook loopt, besef dan dat dit een van de gelukkige plaatsen zijn waarop de gezegende voeten van de Heilige Profeet, moge vrede en zegeningen op Hem rusten, dit stuk aarde eer en respect heeft geschonken. Het is een grote gunst van de Barmhartige Allah dat Hij Moslims de gelegenheid heeft geschonken om deze verheven stad te mogen bezichtigen. Hoezoer Sallallaahoe Alaihie wa Sallam heeft gezegd:
“Wie Mijn Graftombe zal bezoeken, voor hem / haar zal Ik de plicht hebben om als pleiter op te treden op de Dag des Oordeels”.
Moge Allah alle Moslims in de gelegenheid stellen om op Hadj te gaan en daarbij zeker de mogelijkheid de verheven stad Madina te bezichtigen.