Vraag: Hoeveel soorten onreinheden zijn er? Antwoord: Nijasat haqieqiya (werkelijke onreinheid) bestaat uit twee soorten:
I. Nijasat e galieza,
2. nijasat e gafiefa. Vraag: Wat is nijasat e galieza? Antwoord: Als er uit het lichaam van een mens iets treedt waardoor woedoe of ghoesel wajib wordt, dan heet dit nijasat galieza, zoals urine, uitwerpselen, stromend bloed, pus, braaksel, water uit een pijnlijk oog. Urine en uitwerpselen van haraam viervoeters, zoals varkens, honden, katten, etc, uitwerpselen van een paard, uitwerpselen van halaal viervoeters en gevogelte, en het spuug van roofdieren. Dit is allemaal nijasat galieza. Urine van een baby is ook nijasat galieza. Vraag: Wat is nijasat gafiefa? Antwoord: Urine van halaal (eetbare) dieren, zoals ossen, geiten, etc, urine van paarden, uitwerpselen van haraam gevogelte, is nijasat gafiefa. Vraag: Wat moet je doen als op het lichaam of kleding nijasat galieza terechtkomt? Antwoord: Als de nijasat groter is dan de grootte van een munt, dan is het schoonmaken verplicht, want zonder dit schoon te maken wordt namaaz niet geaccepteerd. Als de nijasat gelijk is aan een munt, dan is schoonmaken wajib. Als een namaaz zonder schoon te maken wordt verricht, dan is dit makroeh tahriemi (zeer afkeurenswaardig), deze namaaz zal dan opnieuw verricht moeten worden.
Als de nijasat kleiner is dan een munt, dan is schoonmaken soennat. Wordt een namaaz zonder dit schoon te maken verricht, dan is het tegen de soennat en is het beter om deze namaaz te herhalen.
Vraag: Wat moet je doen als op het lichaam of kleding nijasat gafiefa zit? Antwoord: Als de nijasat op een deel van de kleding of lichaam is terechtgekomen en als het kleiner is dan een kwart van dat deel waar het op terecht is gekomen, bijvoorbeeld als het op minder dan een kwart van de mouw is terechtgekomen, dan wordt het vergeven. En als het op een kwart deel of meer is terechtgekomen, dan moet het worden schoongemaakt, want zonder schoonmaken wordt de namaaz niet geaccepteerd. Vraag: Als op de kleren nijasat terecht is gekomen, hoeveel keer moet je dit dan schoonmaken? Antwoord: Als de nijasat dik is, bijvoorbeeld uitwerpselen, dan maakt het niet uit hoeveel
keer het wordt schoongemaakt, als het in één keer schoon is, dan is één keer voldoende, als het tien keer moet worden schoongemaakt, dan moet het tien keer, mits het maar schoon wordt. Als het minder dan drie keer duurt om het schoon te maken, dan is het beter om het drie keer schoon te maken.
Als de nijasat dun is, bijvoorbeeld urine, dan is drie keer wassen en goed wringen voldoende.